{ "title": "Sinirsel Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefesdarligi.gen.tr/images/sinirsel-nefes-darligi.gif", "date": "19.01.2024 06:56:51", "author": "Rehaset", "article": [ { "article": "
Sinirsel nefes darlığı, hava açlığı denilen bir tür nefes darlığıdır. Bu sorun toplumda daha fazla gençlerde görülmektedir. Bu sorunu yaşayan hastalar derin bir nefesle sorunlarının biteceğini ve rahatlayacağını düşünseler de nefes almayı başaramazlar. Nefes alma sırasında normal olarak göğüs kafesi kasları kullanılmaz. Farkına bile varmadan, karın şişer ve iner. Karın boşluğuyla göğüs boşluğunu ayıran diyaframın yardımıyla ciğerler temiz havayla dolmaktadır. Gerginlikten kaynaklanan nefes darlığında, bu programlanmış olan nefes alma ve verme sistemi devre dışı kalmaktadır. Bu aşamada kişi göğüs kaslarını kullanarak, nefes alıp vermeye çalışır. Bu nedenle bir süre sonra sırt ve göğüs bölgesinde ağrılar oluşmaya başlar. Hava açlığı olan kişiler, daha önceden olmayan ağrılar için, endişe etmeye başlar. Bu yüzden nefes darlığının arttığı bir döngüye girerler.

Biyolojik varlığın devamı için, canlıların nefes alması gerekmektedir. Çünkü yaşam alınan ilk nefesle başlamakta, son nefesle sona ermektedir. Yaşamda nefes almakla ilgili olan çok sayıda deyim bulunmaktadır. İnsan vücudunda kalp atışı, bağırsak hareketleri, kan basıncı, nefes almak gibi eylemler beynin tabanı ile kontrol altına alınmaktadır. Bu eylemler bedenin kendi kendine yürüttüğü işlevlerdir. Fakat bedende olan bazı ruhsal sorunlar nefes alma ile ilgili algı değişimine ya da işlev bozukluğuna neden olabilir. Anksiyete bozukluklarında kişideki en önemli belirtiler arasında nefes darlığı çekilmesi gelmektedir. Hastalar istedikleri gibi doya doya nefes alamaz, göğsünde baskı hisseder, boğazında düğümlenme olur. Bu şekilde yaşanan sinirsel nefes darlığı hastaları daha fazla endişeye sürükler.

Sinirsel nefes darlığı sırasında ne yapılmalıdır?
Sinirsel nefes darlığı nasıl belirlenir?

Nefes darlığı çekme sırasında hastalar aşağıdaki belirtileri yaşıyorsa, sinirsel nefes darlığı çekiliyor olabilir.
Sinirsel nefes darlığının tedavisi nasıl yapılır?

Hastaların tedavi edilmesi için, öncelikle nefes darlığının altında yatan bir hastalığını olmaması gerekir. Hastada meydana gelen endişe halinin giderilmesi ve kişinin rahatlatılması çok önemlidir. Hava açlığı nöbetlerinin çok şiddetli olması durumunda bile, belli bir sürede kendiliğinden geçtiği görülmektedir. Bu etki hastanın endişelerinin ve korkularının körüklenmemesi halinde ortaya çıkmaktadır.
" } ] }