{ "title": "Nefes Darlığı Nedir ?", "image": "https://www.nefesdarligi.gen.tr/images/nefes-darligi-nedir.jpg", "date": "20.01.2024 16:46:26", "author": "Tanju", "article": [ { "article": "
Nefes darlığı, tıp camiasında 'dispne' olarak tanımlanmaktadır. Kişinin nefes alıp verirken zorlanmasıdır, nefes darlığı bir hastalık olarak değil de bir hastalığın habercisi olarak kabul edilmektedir.

Nefes Darlığı Neden Olur?

Nefes darlığı, zorlu aktiviteler sonucu metabolizmanın aşırı çalışması nedeni ile ortaya çıkabilir. Bu gibi durumlarda ortaya çıkan nefes darlığı geçici ve normal olarak kabul görülmektedir. Nefes darlığına asıl neden olan faktör, dolaşım ve sindirim merkezinde, solunumu ve dolaşımı gerektiği kadar karşılanmasını engelleyecek bir sıkıntının oluşmasıdır. Nefes darlığına yol açabilecek başlıca hastalıklar;
Nefes Darlığı Belirtileri Nelerdir?

Koştuktan, spor yaptıktan ya da ağır bir işle uğraştıktan sonra ortaya çıkan nefes darlığı her kişide oluşabilecek bir sıkıntıdır. Ancak dinlenme anında iken kişi nefes alıp vermekte sıkıntı yaşıyorsa, bu tür nefes darlığına yol açan mutlaka bir hastalık olabilir. Nefes darlığı çoğu zaman psikolojik olarak da oluşum gösterebilir. Kişi herhangi bir işle uğraşmamış ya da genel sağlık durumunu etkileyecek bir hastalık olmamasına rağmen nefes darlığı yaşıyorsa sorun psikolojik olarak gelişebilir.

Nefes Darlığı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Nefes darlığını tedavi edebilmek için ilk olarak nefes darlığına neden olan faktör tespit edilmeli ve o yönde bir tedavi uygulanmalıdır. Bunun için fiziksel muayene ve EKG gibi farklı testler ile araştırma yapılarak sorun tespit edilebilir. Nefes darlığına kesin teşhis konulduktan sonra neden olan hastalığı iyileştirmek için tedavi yöntemi uygulanır.

Bronşit ya da astım nedeni ile ortaya çıkan nefes darlığını tedavi edebilmek için, hastaya bronşları açıcı ilaçlar reçete edilir. Nefes darlığı kansızlık nedeni ile oluşum göstermiş ise kansızlığı giderecek tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Yani nefes darlığında mutlaka nedene yönelik tedavi uygulanması şarttır.

Nefes darlığı yaşayan kişilerin sigara içmek gibi bir alışkanlığı varsa mutlaka sigarayı bırakmalı ya da mümkün olduğunca azaltmaları gerekir. Nefes darlığı kalp ve zatürre gibi ciddi hastalıklardan dolayı oluşum gösterebileceğinden bilinçsiz ilaç kullanılmamalı ve mutlaka doktora başvurulmalıdır.
" } ] }