{ "title": "Nefes Alma Teknikleri", "image": "https://www.nefesdarligi.gen.tr/images/nefes-alma-teknikleri.jpg", "date": "19.01.2024 21:17:48", "author": "Ulubaş", "article": [ { "article": "
Nefes alma teknikleri, vücuda gerekli olan oksijenin uygun şekilde alınmasını sağlayarak, hücrelerin elektriksel sürecini uyarır. Sağlıklı olmanın ilk şartı, sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olmaktır. Kan dolaşımı besinleri ve oksijeni vücuttaki hücrelere taşımaktadır. Dolaşım sisteminin sağlıklı olması, kişilerin sağlıklı ve uzun yaşamının bir parçasıdır. Nefes alma ile dolaşıma verilecek oksijen, sağlıklı yaşamın kapılarını açacaktır. Nefes alma hücrelere oksijen taşımanın yanında, vücudun korunmasını sağlayan, beyaz hücrelere sahip olan lenf sıvısının akışını düzenler. Vücutta kan kalpten atardamarlar yoluyla, ince damarlara pompalanır. Kanın buradaki görevi kılcal damarlara besin ve oksijen taşımaktır. Hücrelerin etrafında bulunan lenf sıvısına geçen besin ve oksijenden, hücreler gerektiği kadar alarak, toksinleri dışarıya atar. Bu ölü hücreleri, zehirli maddeleri ve kan proteinlerini dışarıya atan lenf sistemidir. Lenf sisteminin görevini yapabilmesi, harekete geçmesi için, doğru nefes almak gerekir. Hücrelerin ihtiyacı olan oksijeni kısıtlayan fazla miktardaki sıvı ve toksik madde, lenf sistemi sayesinde dışarıya atıldığından, hücreler lenf sistemine bağımlıdır. Hücrelerin etrafında fazla miktarda sıvı ve kan proteinleri oluşursa, bu yüzden insanlar hayatını kaybedebilir. Dolaşımdaki kanın pompası kalptir. Lenf sisteminin böyle bir pompası yoktur. Lenf sisteminde kalbin yaptığı görevi, kaslar ve nefes almak sağlar. Bağışıklık sistemini ve lenf sistemini harekete geçirmek, sağlıklı bir kan dolaşımına sahip olmak için, doğru nefes almanız gerekir.

Nefes alma tekniklerinin doğru uygulanmasının önemi nedir?

Doğal bir süreç olan nefes alma, siz istemeseniz de alınmaya devam edecektir. Doğru nefes alınmasının öğrenilmesi saçma gelse de zaman içerisinde alışkanlıklardan ötürü kişiler doğru nefes almayı unutabilir. Duruş alışkanlıkları gibi durumlar, akciğerlerin yeterli kapasite ile çalışmasını engelleyebilir. Kişilerin yaşadığı sosyal şartlar solunum sistemi için uygun ortam olmayabilir. Nefes almanın doğru bir şekilde yapılmasının önemi;
Doğru nefes alma nasıl olur?

Kişiler uyurken derin nefes alırlar. Doğru nefes almak, en kolay uyku halinde öğrenilir. Sırt üstü yatarak, gözlerin kapatılması ve uykuya dalıyormuş gibi derin nefes almalısınız. Bütün vücudu rahatlatarak, nefesin derinleştirilmesi gerekir. Ciğerlerin önce alt tarafını, sonra orta tarafını en son üst tarafını havayla doldurmak gerekir. Nefesi verirken ise tam tersi olarak önce üst lobdan, sonra ortadan, en son alt lobdan alınan havanın boşaltılması gerekir. Nefes alırken ağız kapalı olmalı ve efor sarf etmemelisiniz.

Nefes alma teknikleri nelerdir?

İnsanlar üç ya da dört solunum şeklini kullanırlar. Bunlar;
" } ] }