{ "title": "Kalp Çarpıntısı Nefes Darlığı", "image": "https://www.nefesdarligi.gen.tr/images/kalp-carpintisi-nefes-darligi.jpg", "date": "21.01.2024 22:58:29", "author": "Özdoruk", "article": [ { "article": "
Kalp çarpıntısı nefes darlığı sinirsel olarak meydana gelen bir sağlık sorunudur. Bu rahatsızlık sorunu kişinin kalp rahatsızlığı yaşaması endişesini taşıması sonucu tetiklenebilmektedir. Yani başka bir deyişle kişinin kendi kalp etkinliğine fazla önemsemesi sonucu oluşabilen bir problemdir. Kalp çarpıntısı nefes darlığı şiddetli bir şekilde gerçekleşen çarpıntı şikâyetini doğurmaktadır. Çarpıntı şikâyetini kişinin kendi kalp atışlarını kuvvetli bir şekilde hissetmesi olarak tanımlayabiliriz. Çarpıntı aslında egzersiz sonrası yorgunluk ya da başka bir nedenden dolayı vücudun yorgun düşmesi, sinirlenme gibi durumlarda da oluşabilmektedir. Ama bu gibi durumlarda kalp çarpıntısı nefes darlığı problemi uyaranların etkilerini kaybetmeleri ile ortadan kalkmaktadır. Günümüzde çok fazla şikâyet konusu olan kalp çarpıntısı nefes darlığı rahatsızlığı huzursuzluğa bağlı geçici bir durum olabileceği gibi çok ciddi sonuçlara hatta ölüme varan şekillerde sonlanabilmektedir. Ölüme varan sonuçlara yol açabilen kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyeti genelde başka hastalıkların habercisidir. Bu nedenle de mutlaka bir hekime danışılarak kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyetine yol açan nedenden emin olunmalıdır. Normal durumlarda sağlıklı bir kişinin kalp atım hızı dakikada 60 ile 100 atım arası bir değerdedir. Çarpıntı hissi tek başına sorun yaratmaz. Ancak kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyeti başka bir kalp hastalığı ya da damar hastalığından dolayı oluşabilir. Bu durumda kalp çarpıntısı nefes darlığı risk faktörlerini arttıran nedenlerden biri olan kan tuzlarındaki bozukluktan ileri gelebilir.

Kalp çarpıntısı nefes darlığı sebebi ne şekilde anlaşılır?

Kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyetinin nasıl ve gibi koşullarda oluştuğu son derece önemlidir. Bu nedenle bu rahatsızlık şikâyeti olan kişi şikâyetin başlama ve bitiş zamanlarını, devam etme süresini, baş dönmesi ve bayılma gibi ek şikâyetlerle beraber meydana gelip gelmediğine dikkat etmelidir. Kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyetinin oluşum nedeninden emin olmak isteyen doktor bazı durumlarda hastaya ritim holder adı verilen bir cihazı bir süre taşımasını isteyebilir. Bu cihaz kişinin günlük işlerini aksatmadan yapmasını ve kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyetinin ne gibi ritim bozuklukları ile meydana geldiğini kayıt eder.

Kalp çarpıntısı nefes darlığı oluşturabilecek şikâyetler
Kalp çarpıntısı nefes darlığı şikâyetine yol açan uyarıcı etkenler bilindiğine göre bu uyaranları meydana getiren nedenlerden kaçınmak gerekir. Kişinin kendisinin yapabileceği durumlara örnek olarak kişinin fazla kilolarını vermeye çalışması gerekir, düzenli uyku uyuması, şeker ve kloesterolü arttıracak beslenme düzeninden uzak durmak örnek olarak verilebilir.
" } ] }